» مطالب » علمی » محیط زیست » چرا این شاخه از رود کنگو احتمالاً سیاه‌ترین رودخانه جهان است؟
چرا این شاخه از رود کنگو احتمالاً سیاه‌ترین رودخانه جهان است؟
محیط زیست

چرا این شاخه از رود کنگو احتمالاً سیاه‌ترین رودخانه جهان است؟

مهر 30, 1402 5

چرا این شاخه از رود کنگو احتمالاً سیاه‌ترین رودخانه جهان است؟

رود کنگو، که در آفریقای مرکزی جریان دارد، احتمالاً سیاه‌ترین رودخانه جهان است به دلیل ویژگی‌های زیر:

منابع و زمینه‌های زیستی:
رود کنگو از تلاقی دو رودخانهٔ وولوئم و لوبالابا شروع می‌شود. این رودخانه‌ها از مناطق آفریقای مرکزی و همچنین جنوبی آن به رود کنگو می‌ریزند. این مناطق شامل زمین‌های بسیار غنی از مواد آهن‌زا و مواد معدنی می‌شوند که به آب رودخانه افتاده و می‌تواند به تاریکی و سیاهی آب آن بیفزاید.

حمل و نقل مواد معدنی:
در طی مسیر خود، رود کنگو می‌گذرد از مناطقی که مواد معدنی مختلفی را به خود جذب می‌کند. این مواد معدنی از قبیل آهن و مواد آهن‌زا به آب افتاده و می‌توانند آن را تاریک کنند.

رسوبات و خاک‌های نیکو:
خاک‌ها و رسوبات در مناطقی که رود کنگو از آن می‌گذرد، ممکن است حاوی موادی باشند که به آب رنگ تاریک می‌دهند.

ریزدانه‌ها و مواد آلی:
ریزدانه‌ها و مواد آلی ممکن است در آب حل شده و به آن رنگ تاریک بدهند.

یکی از شاخه‌های بزرگ آمازون و پنجمین رودخانه بزرگ جهان ازنظر آبدهی ریو نگرو نام دارد؛ زیرا مواد آلی آب آن را تیره‌رنگ می‌کنند؛ اگرچه حتی در میان این رودها روکی برجسته است. روکی همچون دیگر رودهای آب سیاه، رنگ خود را از ترکیبات آبی محلول موجود در آب‌هایش می‌گیرد و برخلاف انتظار، فقدان رسوب نیز در این امر مؤثر است.

خاک جریان آب کوهستانی شفاف را تیره می‌کند، به‌ندرت به سیاهیِ مواد موجود در بستر جنگل‌های استوایی است که موجب رنگ تیره روکی می‌شوند. روکی از سرزمینی نسبتاً هموار عبور می‌کند، به همین خاطر، رسوب زیادی جمع نمی‌کند. علاوه‌براین، باران‌های شدید این منطقه مواد آلی محلول را از مواد گیاهی کف جنگل می‌شویَد و وارد رود می‌کند. در جریان فصل بارانی، همواربودن سطح زمین موجب می‌شود منطقه وسیعی زیر آب برود و برای چند هفته زیر آب بماند و این امر موجب خارج‌شدن ترکیبات بیشتری از مواد کف جنگل شود.

پژوهشگران متوجه شدند تاکنون دلیل علمی برای تیره‌بودن رود روکی ارائه نشده است. آنان تصمیم گرفتند شیمی رودخانه را در محلی که به رود کنگو می‌پیوندد، بررسی کنند. با‌توجه‌به اینکه منطقه مطالعه‌شده ازجمله مناطق فقیر روی زمین است و در آن‌جا ایستگاه برقی وجود نداشت، پژوهشگران مجبور شدند از روش‌های اندازه‌گیری ابتدایی استفاده کنند.

آنان موفق شدند غلظت مواد آلی محلول را در آب رودخانه و قدمت این مواد را تعیین کنند تا مشخص شود که آیا آن‌ها از خاک‌های باتلاقی حاوی بقایای گیاهی در کناره‌های رودخانه می‌آیند یا خیر.

در باتلاق‌های کناره‌های رود روکی، مقادیر زیادی از مواد گیاهی تجزیه‌نشده وجود دارد. این امر منطقه را به مخزن کربن مهمی تبدیل می‌کند؛ اما اگر کربن این بقایا خارج شود، درنهایت وارد اتمسفر می‌شود و می‌تواند گرمایش جهانی را تقویت کند. بااین‌همه، تاریخ‌گذاری رادیوکربن نشان داد این اتفاق زیاد رخ نمی‌دهد.

پژوهشگران دریافتند که روکی چهار برابر رودخانه‌ای که به آن می‌پیوندد، مواد آلی محلول دارد و مقدار مواد محلول آلی آن ۱٫۵ برابر رود نگرو است. این امر موجب می‌شود این رودخانه تأثیر چشمگیری بر بودجه کربن سیاره بگذارد. اگرچه رود روکی غنی از اسیدهای آلی است که می‌توانند کربنات‌ها را حل و کربن‌دی‌اکسید را آزاد کنند، این اتفاق به‌حدی رخ نمی‌دهد که نگران‌کننده باشد.

دکتر تراویس دریک، از نویسندگان مقاله گفت:

انتشار کربن‌دی‌اکسید در کل حوزه زه‌کشی رودکی نسبتاً زیاد است؛ اما بی‌شباهت به دیگر رودخانه‌های گرم‌سیری نیست. این رودخانه حالت ساکن دارد و وقتی با کربن‌دی‌اکسید اشباع می‌شود، گاز نمی‌تواند به‌راحتی از آن خارج شود. میزان انتشار گاز از رودخانه‌های متلاطم بیشتر است.

تغییر در حوزه رودخانه مانند افزایش فعالیت‌های کشاورزی می‌تواند سطح آب رودخانه را در فصل خشک کاهش دهد و باتلاق‌های حاوی مواد گیاهی را به‌مدت بیشتری درمعرض هوا قرار ‌دهد یا باعث ایجاد جریان متلاطم‌تر در جریان فصل مرطوب ‌شود.

تغییر در حوضه کنگو می‌تواند تهدیدی جدی برای سیاره باشد و مطالعه‌ی جدید بر اهمیت رود روکی برای اقلیم سیاره زمین تأکید می‌کند.

چرا این شاخه از رود کنگو احتمالاً سیاه‌ترین رودخانه جهان است؟

بلفاروپلاستی-کلینیک بین المللی الهیه
در عرض 20 دقیقه زیبایی چشمان خود را دوچندان کنید-کلینیک پوست، مو و زیبایی الهیه-شماره تماس:09120043630

به این نوشته امتیاز بدهید!

Avatar

ashkan300

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×